Nokkentechniek

Nokkentechniek

Nokkenaandrijvingen zetten een gelijkmatige roterende beweging van bijvoorbeeld een motor om in een intermitterende beweging. Dit kan zowel een stappenbeweging als een pendelbeweging zijn.

Het gebruik van een HEINZ nokkenaandrijving biedt u de volgende voordelen: hoge schakelfrequentie; uiterst vloeiende en schokvrije bewegingen; geen extra positioneringseenheid nodig; constante bewegingsduur, overlapping van bewegingsprocessen is mogelijk zonder tijdverlies; zeer hoge betrouwbaarheid; loopt meerdere jaren storingvrij.

Door de spelingvrije constructie van de HEINZ nokkenaandrijvingen wordt een zeer hoge nauwkeurigheid bereikt.

Producten in deze categorie

Globoïde indexeringsaandrijvingen

Extreem hoge positioneringsnauwkeurigheid
Extreem hoge positioneringsnauwkeurigheid Globoïde nokkenaandrijvingen van de series HSG en HTSG zijn ruimtelijke nokkenaandrijvingen die door hun variabele uitgangsbeweging en hun typische 90° as-offset vele toepassingsmogelijkheden voor hoogdynamische bewegingen en extreem hoge positioneernauwkeurigheden mogelijk maken. Een bijzonder stijve constructie garandeert een hoge prestatie- en koppelzekerheid. De mogelijkheid om een klantspecifieke globoïde curve te ontwerpen maakt een grote variatie van bewegingen, snelheden en stapgroottes aan de uitgang mogelijk.

Indexeringsaandrijvingen met parallelle assen

Parallelle in- en uitgaande assen
Parallelle nokkenasaandrijvingen van de HSP-serie zijn vlakke nokkenschijvenaandrijvingen die vaak worden gebruikt als aandrijvingen van lineaire transportsystemen. Ze zijn  ook geschikt als aandrijving voor zwenkeenheden, die voor een extreem snelle en zeer nauwkeurige positionering zorgen. Bovendien kunnen ze ook worden ontworpen als oscillerende aandrijvingen. De constructie is bijzonder torsiestijf.

Draaitafels met globoïde nok

Grote massatraagheidsmomenten bij hoge snelheden
De globoïde draaitafels uit de H / HT / SX serie zijn uitermate geschikt voor het positioneren van grote massatraagheidsmomenten aan hoge snelheden. Door de mogelijkheid om relatief kleine schakelhoeken in te voeren, zijn ze vaak mechanisch verbonden met andere bewegingen en worden ze in continubedrijf gebruikt. Door deze geforceerde controle is een zeer nauwkeurige overlapping van meerdere bewegingen mogelijk, wat kan leiden tot een extreme tijdsbesparing. De stabiele lagering van de assen en de interne opbouw garanderen de hoogste precisie en betrouwbaarheid.

Draaitafels met trommelnok

Stijve en trillingsvrije beweging
Door zijn grote nokkenrolradius en grote nokdiameter kan onze draaitafel van het type HTT een hoog massatraagheidsmoment met een goede positioneringsnauwkeurigheid absorberen en door zijn hoge stijfheid trillingvrij bewegen. Dit type aandrijvingen wordt veelal gebruikt voor intermitterend bedrijf / start-stopbedrijf. Montagemachines zijn typische toepassingen. Een soepel en trillingsvrij bewegingsverloop wordt gegarandeerd door de stijve behuizing en de stabiele lagering van de uitgaande as.

Ringindexer

Grote centreerboring voor montage-units
Door zijn grote nokkenrolradius en grote nokdiameter kan onze HR-trommelringtafel een hoog massatraagheidsmoment met een goede positioneringsnauwkeurigheid absorberen en door zijn hoge stijfheid trillingsvrij bewegen. Kenmerkend voor een trommelringtafel is een extreem grote middenboring. Dit maakt deze aandrijving bijzonder geschikt voor automatische assemblagemachines en soortgelijke toepassingen.

Mechanische manipulator

Twee bewegingen gecombineerd in één enkele aandrijving
Deze pick & place units combineren lineaire hefbeweging met een roterende beweging. Deze bewegingen worden volledig in samenspraak met de ontwerper gedefinieerd en geoptimaliseerd. Dode tijden worden tot een minimum beperkt om een zo groot mogelijk machinerendement te bekomen.

Nokken volgens tekening

Nokken volgens klantspecificatie
Nokkenschijven kunnen in een onbeperkte verscheidenheid worden ontworpen. In functie van de toepassing wordt gekozen voor onder andere groefnokken, nokkenschijven, trommelnokken en globoïde nokken. Deze kunnen vervaardigd worden in verschillende materiaalsoorten en naargelang de toepassing al dan niet gehard en/of geslepen worden.

Manifold

In 2001 heeft HEINZ AUTOMATIONS-SYSTEME GmbH alle rechten, tekeningen en documenten van de firma Manifold® Indexing Ltd. overgenomen. Hierdoor is enkel de firma HEINZ in de mogelijkheid om originele Manifold aandrijvingen of wisselstukken te leveren.