Voor de implementatie van motion control-toepassingen ondersteunt STOBER de connectie met Siemens motion controllers en PLCs volgens PROFIdrive Application Classes AC1 en AC3 – en nu ook Application class AC4 voor positionering op basis van besturing. De aandrijfspecialist is daarmee volledig geïntegreerd in de Siemens Motion-wereld.
Aandrijfaansluiting volgens PROFIdrive toepassingsklasse AC1 is geschikt voor standaard aandrijvingen voor eenvoudige taken, zoals het aansturen van pompen. Met AC3 biedt de servoregelaar de controller een eenvoudige drive-based positionering “Omdat de besturing en positionering bij drive based applicaties gedecentraliseerd zijn in de drives, vinden daar ook alle bewegingsberekeningen en -uitvoeringen plaats”, legt Heiko Berner, systeemcoördinator van System Support bij STOBER, uit. “De ingestelde waarden voor positie en snelheid worden nauwkeurig en precies omgezet in bewegingen.” De toepassingsklassen AC1 en AC3 bereiken echter hun grenzen wanneer de ingestelde waarden voor meerdere assen synchroon moeten worden verzonden, zoals bij servoaandrijvingen in complexe machines en robots.
Om deze complexe motion control-taken te implementeren, ondersteunt Stöber nu de AC4 Application Class. Deze is geschikt voor controller based positionering met gesynchroniseerde, cyclische setwaarde-specificatie voor frequentiesturingen met centrale intelligentie in de motion controller of PLC en het gepatenteerd “Dynamic Servo Control” concept.
“We kunnen onze aandrijvingen naadloos integreren in de Siemens Motion-wereld”, legt expert Berner uit. Mechanische componenten zoals complete servo-assen, meetinstrumenten, nokken of nokkenschijven en cyclische communicatie worden in de controller in kaart gebracht en vertaald naar de aandrijvingen. STOBER heeft zijn servoregelaars van de SC6- en SI6-serie zo uitgerust dat ze eenvoudig kunnen worden gecombineerd met Siemens motion controllers en PLCs. Ze worden in een netwerk opgenomen via PROFINET RT (Real-Time – AC1, AC3) of PROFINET IRT (Isochronous Real-Time – AC4). De gebruiker integreert de aandrijfcontrollers eenvoudig in de Siemens omgeving via de gestandaardiseerde interfaces in het Siemens TIA portaal.
“De STOBER-servoregelaars kunnen ook worden gesimuleerd zonder het gebruik van bijbehorende hardware”, legt Berner uit. “Tijdens SPS 2023 in Neurenberg werd een digital twin gebruikt om dit en daarmee onze volledige connectiviteit met Siemens Motion oplossingen te demonstreren.” Het beursmodel omvat verschillende componenten van de aandrijfspecialist, zoals kegelwiel- en planetaire motorreductoren met One Cable solution en de SC6- en SI6-serie drives. Siemens leverde de benodigde software voor het aanleveren van CAD-gegevens en voor de daadwerkelijke simulatie, die in een aparte display wordt getoond.